Primer dobre prakse: Celotni BIM model izdelan z orodjem DDS-CAD

Podjetje Niverplast B.V. iz Rijssena je podjetje, ki je specializirano za razvoj in proizvodnjo strojev ter pakirnih linij v glavnem namenjenih za prehransko industrijo. V industrijski coni area 't Lochter 3 v Hellendoornu na parceli veliki 1,9 hektara bo zgradilo nov poslovni objekt v izmeri 13.033 m2. Gradnjo bodo pričeli pred začetkom poletnih počitnic 2015, dela pa morajo biti zaključena do konca leta.

 

dds cad bim ziva hisa niverplast 855x485

 

Prevod: Primož Tarle, Matija Rebolj

Besedilo: Lieke van Zuilekom

 

Nova poslovna zgradba bo namenjena vsem poslovnim procesom podjetja, logistiki, proizvodnji, šolanju, pisarniškemu delu, projektiranju, razstavnim prostorom in prezentacijam. Zgradba bo imela okroglo-valjasto obliko z nadstreški, ki bodo predstavljali poudarjene arhitekturne detajle. Pri izbiri materialov zunanjosti zgradbe je bilo osnovno vodilo naravni videz. Zato bo fasada lesena, streha pa bo deloma ekstenzivno ozelenjena z sedumi. Premišljenost zasnove je tudi centralni del zgradbe, ki bo zgrajen, kot okrogla steklena galerija z namenom izkoriščanja naravne osvetlitve notranjih prostorov.

 

Vodilo, trajnostna ter sonaravna gradnja

Pri načrtovanju je bilo glavno vodilo trajnost in okoljska sprejemljivost. Za izhodišče se je upošteval BREAM certifikat odličnosti. Podjetje Nieuwenhuis Bouwbedrijf so kot nosilci projekta prevzeli kompletno izvedbo projektov, kot tudi končno izvedbo. Končno projektiranje MEP inštalacij pa je prevzelo MEP konzultantsko podjetje VanPanhuis Installatietechniek, ki so del grupe TOP Installatiegroep. Projekt MEP inštalacij je zajemal VRF sistem hlajenja, talno ogrevanje z režimom ogrevanja in hlajenja, prezračevanje, toplotno črpalko zrak/voda, energijsko učinkovito razsvetljavo, vodovod ter kanalizacijo.

 

dds cad bim ziva hisa niverplast2 855x485

 

»MEP inštalacije so imele za osnovo le podloge 2D risb arhitekture, a smo s pomočjo orodja DDS-CAD potrebovali le pol dneva, da smo le te pretvorili v inteligentni 3D BIM arhitekturni model« je povedal Dennet Schouten risar v podjetju VanPanhuis Installatietechniek. Projekt je zaradi svoje oblike, kar klical po uvedbi BIM tehnologij. S pomočjo 3D načina modeliranja smo v preliminarni fazi eliminirali vsa ozka grla potrebna za izvedbo MEP instalacij. Tako smo omogočili izvajalcem delo brez nepričakovanih kolizij in s tem povezanimi dodatnimi deli ter stroški.

 

Začetna faza

VanPanhuis Installatietechniek je začelo uvajati BIM tehnologije pred dvema letoma je povedal Schouten. »Ker smo še vedno v prehodni fazi podjetje ne uporablja BIM tehnologij na vseh projektih. A za ta projekt ni bilo nobenih dvomov. Specifična oblika je predstavljala zame osebno poseben izziv in hkrati korak naprej o odkrivanju zmožnosti orodja DDS-CAD. Naše podjetje je naredilo prehod na BIM tehnologije prav z orodjem DDS-CAD, ki ga je razvilo podjetje Data Design System (DDS). Odločilno pri izbiri orodja pa je bila hitrost dela z njim. Poleg tega pri delu ne potrebuješ veliko časa za iskanje funkcij, ki jih tisti trenutek potrebuješ. Kopiranje in postavljanje celih segmentov instalacij na novo pozicijo je denimo dosti lažje in hitrejše kot na primer pri AutoCAD-u , s katerim sem delal do sedaj.«

 

dds cad bim ziva hisa niverplas3 855x485

 

Schouten pravi, da je potrebno vzeti v zakup začetni časovni vložek pri prehodu na novo platformo. »A potem ne prihraniš le veliko časa ampak tudi drastično povečaš kvaliteto izdelanih projektov. Seveda pa je pomembno vlogo v začetnem obdobju in tudi kasneje odigrala odzivnost in strokovnost tehnične pomoči. «

 

Celotni projekt v BIM-u

Pri VanPanhuis Installatietechniek smo že sprejeli BIM. Seveda to še vedno ni zadosti pogost pojav v gradbeni panogi. Schouten predvideva, da bo potrebno še nekaj let preden bo večina gradbenih podjetij pripravljenih na ta korak. V tem projektu smo bili projektanti instalacij edini, ki smo projektirali v BIM-u. »Gradbena podjetja so še vedno zelo navajena na delo s papirnimi projekti. Seveda je tu veliko zamujenih priložnosti, saj rešitve na trgu ponujajo mnoge alternative. Po mojem je glavni razlog v trenutni finančni situaciji v kateri se gradbena panoga nahaja, ter je posledično investicija prehoda na BIM v tem trenutku za mnoge previsoka. Ne samo finančna ampak tudi časovna. Prehod na BIM zahteva določeno investicijo. To je potrebno vzeti v obzir. Nakup programske opreme je šele prvi korak, nato sledi še šolanje in privajanje ljudi, ki bodo delali v BIM okolju. K sreči se je za nas odločitev prehoda na BIM okolje pokazala kot prava.

 

dds cad bim ziva hisa niverplas4 855x485

 

Inštalaterji zaposleni pri VanPanhuis Installatietechniek smo so se pred kratkim opremili z iPad tablicami, tako da lahko po novem preverjajo 3D model kar na gradbišču samem. Mislim, da je to še dodatna izkoristek potenciala, ki nam jo omogoča BIM tehnologija. Tako si inštalaterji še lažje predstavljajo in preverijo kam paše posamezni kos instalacij. S tem se nejasnosti glede izvedbe na gradbišču praktično izničijo.«

 

Projekt:

Naročnik: G.J. Nieuwenhuis Holding bv (Niverplast)

Arhitekt: Iso-construct bv

Upravljenje gradbenih del: Bouwbedrijf Nieuwenhuis bv

Izvajalec gradbenih del: IBZ bv

MEP konzultantsko podjetje: vanPanhuis Installatietechniek